Nesimțirea este la ea acasă în România

Posted: May 14, 2010 by zarionuandzarionu in Filozofii inutile
Tags: , , , , ,

Au început să apară prin locuri “cheie” în București nește bannere ce fac parte dintr-o campanie outdoor inițiată de British American Tobacco și Ministerul Administrației și Internelor. Nimic nou cu bannere care ne înfig mesaje în creieri dar pe astea le-am considerat atât de nesimțite încât a trebuit să îmi exprim opinia cu privire la ele. Dar să vă explic despre ce este vorba: aceste bannere strigă cu litere de un metru către trecători: “Aici s-ar putea realiza un pasaj.  Dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de Euro, cât se pierde annual prin contrabanda cu țigari.” Sau: “Aici s-ar putea construi 500 de locuițe pentru tineret. Dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de Euro, cât se pierde annual prin contrabanda cu țigări” Sau: ”Acest bulevard ar putea avea semafoare sincronizate. Dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de Euro, cât se pierde anual prin contrabanda cu țigări” Și exenplele ar putea continua. Însa ceea ce ma deranjează pe mine este următorul lucru: bannerele astea sunt total greșite, ele ar trebui să spună că “Anual s-ar cumpara mai mulți Qșăpți de către functionari publici dacă s-ar colecta miliardu’ la buget” sau “ Numărul de vile construite pe bani publici ar crește vertiginos dacă…” sau “Contrabanda cu țigări afectează grav veniturile unor șmecheri care nu mai au de unde fura…”

( poză înprumutată de pe http://www.paginademedia.ro )

Dar să începem cu începutul: Campania este inițiată de British American Tobacco. Buuun. De ce îi afectează pe ei contrabanda cu țigări? Îi afectează doar pe plan local, sucursala din România vinde mai puțin, însă, la nivel global compania vinde la fel de mult. Atunci de ce această reclamă la fumat ?(cum poți stopa contrabanda cu țigări decât fumând țigări vândute legal, deci tot fumând, deci reclamă la fumat, clar?). Din punctul lor de vedere au luat nește bani de la MAI să facă reclamă la fumat.

Campania este susținută de MAI. Ca să susții o asemenea campanie însemnă să declari că nu poți stopa contrabanda cu țigări, nu? Nu ar fi fost mai OK ca banii cheltuiți pe această reclamă la fumat să fi fost folosiți efectiv la stoparea fenomenului de contrabandă?

Ceea ce a făcut statul Român cu accizele la țigări se numește bad management: poți crește veniturile mărind „adaosul comercial” (in acest caz accizele) doar dacă rămâi competitiv sau ai monopol. Teoretic statul Român are monopol pe accize însă practic contrabandiștii au dovedit cu succes contrariul. Deci statul nu a făcut crescând prețul la accize decât să reușească să vândă mai puține. Profitul se poate realiza la fel de bine din rulaj mare cu adaos decent însă la noi nu prea se practică conceptul, sau cel puțin nu de către stat, pentru că ne-au demonstrat contrabandiștii că se pot înbogăti câștigând 0.5-1 leu la pahetul de țigări vândut. Și vând mii de pachete pe zi fiecare… Atunci cum rămâne cu statul? Păi rămâne prost: dacă contrabandistul câștigă un leu la pachetul vândut ilegal, știți cât câștigă statul la un pachet vândut legal? Pariez că nu știți, dar stați liniștiți, vă spun eu: 8 LEI. Da, ați citit bine, la un pachet de țigări vândut în magazin cu 10 lei statul Român castiga 8 LEI. Și asta nu o spun eu ci  Gilda Lazar, director JTI România. Citez:

„In prezent, din aproape 10 lei cat costa un pachet, circa 8 lei inseamna acciza si TVA. Restul de 2 lei inseamna materii prime, costuri de productie, marja de retail, salarii, impozit pe salarii, asigurari sociale, eventual profit si, evident, impozit pe profit, in cazul ca asa ceva exista”, a declarat pentru Curierul National Gilda Lazar, director de afaceri corporative si comunicare la JT International (JTI) Romania”

Și acum ar trebui să mă sensibilizez și să stopez eu contrabanda cu tigări? Când statul își recunoaște incompetența și și-o mai și laudă cu litere de o schioapă pe bannere în tot orașul? De ce, ca să câștige legal 8 lei la pachet și să îi investească în CE? Poate în borduri și ceasuri de 1 milion de Euro sau statui de  3 milioane de Lei?

Advertisements
Comments
 1. melcuviclean says:

  excelent articolu’ 🙂

 2. barbaru says:

  Mosu nu te stresa … tu caine latri ei guvernanti raman … prostimea multa … ii voteaza………… hai sa emigram!!

  • zarionuandzarionu says:

   Daca plecam toti, cine mai stinge lumina? Io ma gandeam sa-mi iau o prastie de prastiat functionari publici, ar fi mai amuzant decat emigratul 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s