Instigare la cultura?

Posted: April 29, 2010 by zarionuandzarionu in Filozofii inutile
Tags: , , , , , , ,

Astazi am descoperit noi metode de culturalizare. In drum spre o intalnire am luat metroul de la Politehnica pana la Nicolae Grigorescu, prilej cu care am asistat la nu mai putin de 4 manifestari artistice. Si astea doar cu impresionanta suma de 1.25 lei cat costa o calatorie cu metroul, daca ai cartela (la abonament e mai ieftin, dar nu despre asta este vorba acum). Pai sa merg mai des cu metroul zic, ca de manifestari cultural avem cu totii nevoie, nu? Dar iata cum au decurs ostilitatile:

1. Jongleorul

A urcat chiar la Politehnica. A jonglat cu mingi, cinci la numar (a scapat una la un momentdat dar nu conteaza), cu cercuri si cu popice. A “produs” 5 lei cu toate ca vagunul nu era chiar plin. Nu a zis multumesc la nici o persoana care i-a dat bani! (i-a luat incruntat, evident deranjat de faptul ca a trebuit sa coboare de pe pedestalul pe care il merita cu prisosinta pentru a efectua acest circ aproape ieftin in metrou).

2. Muzicantii

Au urcat la Eroilor, doi la numar, unul cu chitara si unul cu acordeonul. Au cantat pana la Unirii doua melodii a lui Adriano Celentano, destul de bine si cu o evidenta placere de a canta. Au produs cam 8-10 lei, au zambit tot timpul si au multumit respectuos tuturor celor care le-au dat bani.

3. Luceafarul din adancuri

Adica de la metrou, care merge pe sub pamant, destul de adanc, de aceia din adancuri, v-ati prins nu? Nu aveti cum sa nu il stiti daca ati mers cu metroul. Este un pispirel deosebit de soios care recita cu o adanca transa artistica Luceafarul. Extrem de tare, sa il auda tot vagonul (adica deranjant de tare). Asta a urcat la Unirii si a mers pana la Timpuri Noi. Nu a produs decat un leu de la un nene vadit impresionat atat de exactitatea reproducerii cat si de calitatile artistice ale interpretului.

4. Șmenarul

E ala cu textul: macar o paine… n-am mancat nimic azi… A urcat la Dristor, a tipat de foame prin tot vagonul, a produs un leu de la o doamna mai in varsta impresionata de vaicarelile lui. Acu’ despre asta cateva observatii: e trecut de 20 de ani, slabut dar atletic. Evident bun de munca dar prefera sa traiasca din mila. Avea toate mainile si picioarele la el precum si o lene impresinanata, lene atat de mare incat ii afecta “performantele”: era atat de evidenta rutina in vocea lui incat nici el nu si-ar fi dat bani, chiar daca stia ca isi ia bere de ei . Aaaa, era incaltat cu adidasi Nike originali, destul de noi, murdari dar totusi noi.

Daca facem un calcul simplu la primul caz ne da o suma de 1 Leu pe minut (3 minute o statie, un minut sa schimbe vagonul. Stiu ca ar fi dat mai mult dar am calculat si timpii necesari sa schimbe trenurile daca asteapta, sau sa fumeze o tigara din cand in cand). Asta inseamna 60 de lei pe ora! Daca baga 6 ore pe zi inseamna 360 de lei pe zi. Daca “munceste” 20 de zile pe luna inseamna 7200 de lei pe luna. Adica 72 de milioane!!! Adica asta cu uichenduri prelungite si program scurt castiga mai mult decat mine, invartind niste bilute prin aer si fara sa-l doara capu de targete, contracte, client, furnizori, facturi scadente, etc. Si in situatia asta nu sunt doar eu ci si voi. Deci va rog respectuos sa sustineti in continuare aceste manifestari artistice. Va dati seama cat de decente anoste ar fi calatoriile noastre cu metroul fara acesti “artisti”?  Vorbesc serios, dati-le bani pentru ca altfel s-ar apuca de munca cinstita si din pula entertantment in metrou…

Advertisements
Comments
  1. haggard87 says:

    esti cam rau iubi, in loc sa te bucuri de spectacol gratuit tu critici valorile tarii noastre scumpe :))

  2. Godefroy de Montmirail says:

    Corect! S`il vous plait, monsieur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s