Traditii…. de paste flori

Posted: April 7, 2010 by bullshit in De pe plaiul mioritic
Tags: , , ,

Mai… imi cer scuze oficial. Au trecut sarbatorile de pascut flori si eu nu am detaliat traditiile noastre romanesti… dar vorba aia… mai bine mai tarziu decat deloc nu? Sa purcedem, zic:

In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa(cine-mi poate da si mie definitia apei neincepute?). Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele.

Bai fetelor, nu va e asa…. pai cine stie unde a pus clopotul ala limba? Sper ca baietii traditionisti din bucovina nu sunt la fel de cretini ca mine ca in zorii zilei v-ati spala cu apa…inceputa.(las imaginatia voastra sa zburde in cea ce priveste modul de interactiune al baietilor cu limba clopotului). Foarte indicat in tratamentul pentru ten, vindeca complicatiile de orice gen….

Cu ocazia asta am aflat si cand este pastele cailor:

Ispas ar fi personajul mitic care se pare ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la Domnul.
Din ziua de Pasti si pana in ziua de Ispas, oamenii saluta spunand Hristos a inviat!si li se raspunde cu Adevarat c-a inviat!, iar in ziua Inaltarii Domnului se saluta cu Hristos s-a inaltat! si se raspunde cu Adevarat ca s-a inaltat!. Dupa ziua de Ispas incep a se saluta obisnuit.

In aceasta zi este Pastele Cailor: Numai in aceasta zi se satura si caii o data pe an, si doar un ceas pentru ca asa au fost blestemati de catre Maica Domnului:
    Fire-ati cai afurisiti,
    De mine, de Dumnezeu,
    Mai tare de fiul meu.
    Voi sa nu mai aveti sat
    Numa-n ziua de Ispas
    Si-atuncea vreme de-un ceas
Pai sa mai ziceti voi ca fac, face , se intampla “aia” la pastele cailor….. Ca acum stim data. Planul meu de viitor este sa descopar si cand este ziua de joi(stiti voi… ne vedem joi….)…. dupa miercurea ciuc. O fi dupa o miercuri in care se bea mult Ciuc?

Superstitii:

Nu este bine sa dormi in Joia Mare, caci cine doarme in aceasta zi va ramâne lenes un an intreg.
Acum avem o scuza! – nu ma puneai tu cand eram mic sa dorm? Deaia sunt lenes!

Daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Nu stiu cine dreq e Joimarita asta da daca o prind ii rup picioarele! Acu au si ele scuza! (oare o fi buna Joimarita?)

Mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii. – Cam aglomerat zic! Unde-i culc pe toti? Nu o sa-mi umple casa de noroi? Daca se dezintegreaza? Daca le cade vre-un membru pe sub pat? N-o sa puta?

• In aceasta zi se inrosesc ouale, afirmandu-se ca ouale rosite si fierte in aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodata. Wanna bet?

• O alta traditie este nunta (maritarea) urzicilor, ceea ce inseamna inflorirea si, implicit, incetarea acestora de a mai fi bune de mancat. – Asa se-ntampla si cu femeile dupa ce se casatoresc?  nu mai sunt bune? Eu zic sa le inrosim, ca asa nu se strica niciodata!

Pace la curcani!

Advertisements
Comments
  1. haggard87 says:

    bine mai COCO 😛

  2. Ioan Popa says:

    o sa arzi in IAD fa proasto 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s