Ia beletul, neamule…

Posted: September 22, 2009 by zarionuandzarionu in Critici
Tags: , , , ,

bus

Eu cred că sunt inzestrat cu o doză mai mare de prostie decât media. Totuși, unii ar numi acest surplus de conștiință civică bun simț, insă, eu tot cred că e prostie. Cred că cel mai bine ar fi să explic motivele ce au dus la concluzia mea și să vă las pe voi să decideți dacă-i una sau cealaltă : în fiecare lună insist să cheltui 50 de RON pe abonamentul de RATB. Uau. Adică 600 de lei pe an. Adică de banii ăștia pot să-mi iau… păi stai mă că nu-i vorba de bani. Este vorba de faptul că eu îi dau și alții preferă să fugă de controlori. Sau dacă sunt prinși fără bilet urlă și țipă că nu-i vina lor, că nu era casă de bilete, că nu a mers compostorul, ca deabia s-au urcat acu’ 3 stații și nu au avut timp să composteze, etc. Ceea ce nu știu ei este că fug inutil: o plangere la OPC anulează instantaneu orice amenda RATB, meritată sau nu. Explicatie: Chiar dacă în interiorul mijloacelor de transport în comun patronate de RATB se afișează bla-blaul ăla cu “transportul în comun nu este gratuit” nu scrie nicăieri clar că îți trebuie bilet ca să călătorești, că un bilet este valabil pentru o singură călătorie, cât costa biletul ăla și mai ales de unde se cumpara el. Dar mai ales nu scrie nicăieri pe exteriorul acestor mijloace de transport sau în stații. Așa că ei de fapt ne amendează că nu avem bilet fară să ne anunțe dinainte că avem nevoie de el. O să spuneți că e de bun simț să știi că îți trebuie bilet ca să mergi cu otobuzu’. Ete că nu-i: în alte țări de noi străine transportul în comun (sau măcar o parte din el) este gratuit. Sau un alt exemplu: în satul orașul de unde sunt eu la origini beletul se cumpără de la o serie de tanti care au post fix în autobuze. De la ele se cumpără biletul, tot ele îl și compostează (asta cand îți dau sau cand îl iei, pt că eu cred că tanti au muuuulte acțiuni la respectiva regie, nu de alta dar fac banii juma-juma). Și atunci nu-i așa că sunt cel puțin tolomac să dau bani pe abonament când aș putea să anulez doua-trei amenzi pe lună?

Acu’ tre să considerați textul de mai sus ca fiind un pamflet. Sau ca ce vreți voi. Nu vă îndemn să mergeți fără bilet sau să faceți plângeri împotriva RATB-ului la OPC, ci din contră să vă luați bilet. Dar nu m-i se pare normal să te plângi că numărul de călători frauduloși este în continuă creștere sau să pui texte ca: „împreună pentru un transport civilizat” când tu nu ai bunul simț să spui că trebuie bilet sau cât costă el.

PS1: mi se pare aberant că măcar în uichend nu circulă noaptea, măcar din oră în oră, câte un autobuz sau un troleu (dacă tot ne plîngeam de RATB).

PS2: dacă vedeți un tâmpit agățat cu dinții de jugulara lu’ domn șofer să știți că io sunt: dacă îmi mai pune unul muzică deaia „relaxantă” (știți voi de care) la maxim când io stau câte o oră blocat în trafic, în minunatul autobuz, o să o iau razna cât de curand.

Advertisements
Comments
  1. ipondycherry says:

    Multumesc pentru comentariu si da, am prins ideea cu sare=ferma dar wtf? iata, suntem in the XXI st century iar sarea nu e deloc atat de valoroasa,ba indraznesc sa spun ca daca vinzi o ferma, pe care castigi o avere (facand totusi abstractie de economical crisis) , reusesti sa iei nu un kilogram de sare ci,exactly! o mina intreaga.
    And, by the way, nu cred ca mai e cazul sa spun ca nici macar pe vremea bunicilor nostri sarea nu era nici pe departe o avere. Asa ca nu inteleg cum de s-a propovaduit asemenea idee legata de certuri din cauza mineralului….

  2. Zarionu says:

    Nu am afirmat ca azi sare=ferma ci ca in vremuri indepartate asa era. Am precizat de unde a pornit obiceiul, nu am sustinut ca ar trebui continuat. PS: puteai sa imi raspunzi la tine pe blog, ma-m abonat la follow-up pe mail :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s