Despre Eminescu, Shakespeare, Zoși, pitici și alte vise

Posted: August 7, 2009 by zarionuandzarionu in Filozofii inutile

books

Căutam ceva de făcut. Nici un joc momentan (e unu’ la download dar la cum merge netu’ în ultima vreme poate reusesc să-l joc peste o lună). Nici un film bun. Sau nici un chef de film. Și oamenii de-i citesc zilnic nu au mai scris nimic, că deh, e încă dimineață. Îmi pare rău că n-au mai scris. De obicei îmi smulgeau un zâmbet. Sau îmi dădeau o temă de gândit.

Ehh, dacă nu am de la ei îmi găsesc eu o gândelniță: dacă scrii pe blog se cheamă că faci literatură? Nu, serios acum, nu că mă dau poet, dar scrisul be blog este o manifestare… artistică? Un Eminescu contemporan ar avea blog sau ar publica în reviste de profil (mai există?). Oare dacă ar publica Sebastian colecția de seriale într-un volum, l-ar cumpara cineva? Ar mai exista Junimea în zilele noastre sau ar fi un blogroll? Trist este că nu mai găsesc timp să citesc cărți. Și ca mine sunt mulți. Dar la fel de mulți citesc zilnic, cu regularitate, câteva bloguri.

Stiți ce este amuzant? Eu nu aș publica în reviste. Nu sunt genul care se vrea formator de opinii sau care vede în înșiruirea de vorbe frumos (sau nu) organizate într-un text, o sursă de venit. Și am câteva idei pe care o să le cristalizez sub formă de scrieri însa nu cu intenția de a le publica. Sau de fapt, nu cu intenția de a le tipări. Dar totuși scriu pe blog.

Și atunci mă păcălesc singur crezând că blogul este literatură? Daca Radu ar publica blogul sub formă de “Culegere de texte comice” câți critici literari ar face apoplexie numai văzând coperta? Dar oare câti ar merita să facă? Daca un post conține minim o “pula” ii scade valoarea? Versurile celor de la Paraziții nu sunt de fapt poezii cântate? Pe cat facem pariu că dacă-l faci pe Cheloo poet ai machiaj mov la ochi minim o săptămână?

Intrebarea este de fapt: s-a digitalizat atât de mult arta încât peste 100 de ani stră stră progeniturile noastre îl vor studia pe Zoso la școală?

Advertisements
Comments
 1. gogu says:

  valoarea certa >>>>> mijloc difuzare

  Din milioane de “poieti” care incep sa scrie din gradinita in jurnale sau in biletele de amor/blog ajung cunoscuti 1,2…niciunul, pentru ca nu au nimic de zis 🙂
  La fel e si cu scriitorii. Cum poti sa ai ceva de zis ? In primul rand trebuie sa cunosti regulile jocului, la fel de necesar este studiul aprofundat a tot cea ce a fost facut anterior in aceasta directie si preferabil si a directiilor conexe, plus o gramada de vointa de autoperfectionare, dar nici o scanteie de geniu nu strica (cam 1% din tot), deci stati linistiti 🙂 riscul de confuzie cu un poet/scriitor e minor si chiar daca se produce, logica ar trebui sa va traga de maneca sa va spuna ca de fapt nu este nimic magulitor in cea ce tocmai sa intamplat si ar trebui sa va ganditi un pic la nivelul celui care tocmai va apreciat “arta” !

  scriitorii si poetii sunt de fapt profesionisti antrenati si calificati cu multa munca.

  Revenind, literatura “urbana” a lui visurat e GUNOI, zoso are carente prea mari pentru a conta pentru jurnalism, iar piticigratis …ei bine piticigratis a preluat gratis o reteta testata de bloger infinit mai cunoscut (piticigratis x 10000 !!!) maddox.xmission.com , n-am reusit sa remarc o tusa personala! oare asta inseamna valoare ?

  De ce sunt unele bloguri “apreciate” ? Pentru ca asa vor unii!, pentru ca eminescu ar fi prea greu de inteles prentru unii si prefera sa se raporteze la visurat. e ca si cum ai alege sa citesti libertatea in loc de dilema veche, sau dan brown in loc de dostoievski, asta inseamna ca dan brown va fi studiat in scoli ?

  Evident exista si bloguri de valoare, dar acestea sunt forme de exprimare ale unor persoane cu istorie in domeniu respectiv pentru care trecerea pe “online” nu inseamna decat adoptarea unei “unelte” mai performante si nu o forma de arta in sine.

  Daca junimea ar exista si ar avea blog tot visurat si piticigratis ar fi cititi, suntem speriati intrebarile prea profunde si citim doar lectura usoara strict pentru amuzamentul personal.

  tema de gandit : voi pentru cine scrieti ?

  • zarionuandzarionu says:

   Eu nu sunt scriitor, nici nu vreau sa devin (nu profesionist cel putin) si totusi se pare ca ai citit ce aveam de spus. Ca ti-a placut sau nu, nu ma mai intereseaza, eu nu scriu ca sa placa.

   Nu trebuie sa stii tot ce s-a scris vreodata ca sa fii scriitor. Nu trebuie sa ai studii. Hortensia Papadat Bengescu a creat literatura de valoare folosind un limbaj de lemn. Sau ce a creat domnia sa nu este literatura?

   Nu munca sau “profesionalismul” te fac scriitor ci talentul, vocatia si geniul. Poti sa scrii studiat milioane de volume si sa nu placa nimanui. Sau poti sa scrii pe un blog si sa ai mii de cititori zilnic. Cu ce este mai prejos scrisul “electronic” decat cel tiparit?

   Daca pentru tine Dan Brown este mai prejos de Dostoievski nu inseamna ca asa este pentru toata lumea. Valoarea este data de “ratingul” criticilor sau de aprecierea si numarul cititorilor? Sau mai nou ar trebui sa scriu pentru critici?

   Ma intrebi pentru cine scriu? Scriu pentru tine si pentru oricine vrea sa citeasca. Nu fac filozofie si nici literatura. Acest post se voia o simpla atentionare asupra “digitalizarii” culturii in general si a tendintelor spre care se indreapta. Daca observi, nici macar nu am inclinat sa spun daca este un lucru bun sau rau, am invitat la retrospectie si de ce nu la dialog. Iar raspunsul tau nu face decat sa imi spuna ca mi-am atins scopul.

   • gogucontra says:

    1) Hortensia PB, era o profesionista in ale scrisului, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant cauta-i biografia, valoarea se obtine prin munca iar HPB nu a facut exceptie.

    2) lieratura inseamna arta sau creatie artistica, deci cu alte cuvinte ar trebui sa-mi modific perceptia si sa reflectez asupra continutului postat pe unele bloguri (de exemplu al tau/zoso/visurat) analizand-ul dupa criteriile aplicabile unei creatii literare ?

    3) citez :”Intrebarea este de fapt: s-a digitalizat atât de mult arta încât peste 100 de ani stră stră progeniturile noastre îl vor studia pe Zoso la școală?”

    Intrebarea asta de fapt expune scopul intregului post, si evident nu are treaba cu digitizarea :

    zoso/visurat/piticigratis(/sau de ce nu SI zarionul&bulshit) FACAND IN FAPT ARTA vor fi studiati in scoli ?

    Ei bine nu in era care va urma! pentru ca “aia” nu e arta.

    Despre Dan Brown, Dostoievski si manele gasesti mai multe in urmatorul link :

    http://www.revista-tomis.ro/MASS-mediateca/industriile-culturale-sau-integrarea-omului-in-sfera-produselor.html

    Stiu ce te gandesti acum ! …”.si totusi doctorii asculta manele” :)))))))

 2. zarionuandzarionu says:

  1. HPB a FACUT literatura. Asta incercam sa spun. Insa fara a folosi un limbaj elevat si studiat. Daca nu stiam ce a scris nu o exemplificam in primul rand.
  2. Da
  3. Am exemplificat gresit cu Zoso. inlocuieste “Zoso” cu “un blogger”. Analizeaza acum obiectiv pls.
  4. Insasi link-ul pe care l-ai lasat: am citit un eseu foarte bine scris si documentat. Ohh bad me, nu-i un eseu, pt ca dupa cum spui tu, e blog si nu are valoare.

 3. gogucontra says:

  1) HPB o fi folosit un limbaj de lemn (apropo “limbaj de lemn” nu inseamna ce crezi tu), si Eminescu a folosit doar 5000 de cuvinte (limitarea fondului de cuvinte folosit cred de fapt vroiai sa spui), banuiesc ca asta pune un egal intre voi :)))))) pana aici sunteti bara la bara, dar
  mai ramane ideea aia pentru care scriitorii trudesc citind de fapt milioanele alea de volume si includ in bibliografiile kilometrice. Cred ca scapi din vedere in mod voit afirmatia cum ca arta nu are legatura cu suportul digital ci cu continutul efectiv expus, scriitorii autentici raman scriitori si pe online si pe hartie.

  2+3) ok,am in fata o veritabila capodopera si am sa o tratez ca atare : facand o scurta analiza pe text deduc ca “opera” este conceputa in pripa, fara o documentare in prealabil (fara bibliografie, dar o fi ideea originala), ideile expuse sunt prea volatile si nu imbraca o forma concreta trimitandu-ne catre mesajul principal care ramane in fapt nescris : “autorul este o mare valoare si ne va delecta candva cu operele lui scrise CHIAR PE HARTIE”, in plan secundar autorul intr-un mod timid cere/fura aprobarea unui eventual auditoriu tragand fara rusine egal intre el si zoso si de ce nu HORTENSIA PAPADAT BENGESCU (ca doar au acelasi limbaj de lemn)

  Subiectul “operei” desi este oferit pe tava ca fiind digitizarea ne conduce pe o pista falsa deviind atentia de la subiectul principal expus in clar in ultimul paragraf din “eseu” :

  “Intrebarea este de fapt: s-a digitalizat atât de mult arta încât peste 100 de ani stră stră progeniturile noastre îl vor studia pe Zoso la școală?”

  Din aceasta se deduce fara dubiu scara de referinta a autorului :Zoso …pardon “un blogger” si prin reflexie de ce nu zarionul and bulshit (ca tot folosesc acelasi limbaj de lemn) nu sunt oare egali cu hortensia papadat bengescu si trebuie studiati in clasa a 3-a ?

  Analizand toate acestea ce concluzie as putea eu sa trag ? in ce curent literar pot sa o incadrez ?
  Ei bine chiar sarind peste toate considerentele expuse si operele literare primesc diverse grade de apreciere si intrucat timpul personal al unui individ este foarte scurt nu vor fi studiati in sistemul public de invatamant decat autorii relevanti si nu aia autointitulati.

  Deci oricine poate fi scriitor dar daca nu “opera” nu are nici o valoare …de ce sa mai pierzi timpul ?

  4) Daca citeai cu atentie ai fi remarcat si urmatoarea afirmatie expusa de mine in primul comentariu :

  “Evident exista si bloguri de valoare, dar acestea sunt forme de exprimare ale unor persoane cu istorie in domeniu respectiv pentru care trecerea pe “online” nu inseamna decat adoptarea unei “unelte” mai performante si nu o forma de arta in sine.”

  Deci exista si arta digitalizata valoroasa (vezi linkul), nu am contestat nici o secunda asta, am remarcat ca aici suntem de acord amandoi, atunci atribuindu-i acelui eseu o nota (al carui subiect e drept il atingi marginal), crezi ca abordarea expusa de tine poate fi evaluata pe aceeasi scala?

  Dom’le critici ie niste prosti si dan brown e o valoare, si da! …doctorii asculta manele:)

 4. zarionuandzarionu says:

  In primul rand am deviat foarte mult de la subiect. Nu vreau sa ma compar cu Zoso, Visurat sau cu nimeni altcineva. Nici cu HPB. Si nu cred ca avem acelasi stil si nici nu abordam aceleasi teme. Nu despre blogul pe care scriu era vorba si nici pe mine nu ma va studia nimeni la scoala.

  In alta ordine de idei, nu o sa fiu niciodata de acord cu ideea ta ca trebuie sa citesti toata literatura scrisa si sa faci 3 futute de facultati ca sa publici. Si nici nu cred ca tre sa citesti toate blogurile ca sa scrii pe unul.

  Si un alt lucru pe care nu-l inteleg: care-i treaba cu doctorii si manelele? Am zis eu ceva de manele? Sau de doctori? Ce, doctori prosti nu ai vazut pana acum?

 5. calu.j says:

  nici eu nu inteleg devierea de la subiect cu doctorii si manelele… si sincer ai dreptate( cu doctorii prosti), care habar nu au sa-ti spuna ce ai si-ti dau un diagnostic total aiurea…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s